Minimálbér vagy garantál bérminimum? Mikor melyiket kell fizetni a munkavállalónak?

Amikor a cég úgy dönt, hogy szeretne új munkavállalót foglalkoztatni, akkor felmerül a kérdés, hogy minimálbért vagy garantált bérminimumot kell-e fizetnie Neki minimálisan?!

Ahhoz, hogy ezt egyszerűen el tudjuk dönteni, segítségünkre van a FEOR kódok listája.

Az 1. főcsoportot vizsgálnunk nem kell, miután ebbe a csoportba a vezetői, felsővezetői munkakört betöltő munkavállalókat kell besorolni, így nekik a garantált bérminimum kötelező!

A 2. főcsoportba tartoznak a felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő foglalkozások, tehát esetükben is legalább a garantált bér alkalmazása kötelező.

A 3. főcsoportba sorolt foglalkozások a nem egyetemi szintű egyéb felsőfokú vagy legalább középfokú végzettséget igényelnek. Legalább a garantált bér alkalmazása ezen foglalkozások tekintetében is kötelező.

A 4.5.6.7.8. főcsoportba sorolt foglalkozások (irodai és ügyviteli, kereskedelmi és szolgáltatási, mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, ipari és építőipari, gépkezelői, összeszerelői, járművezetői foglalkozások) érettségire épülő szakképesítést vagy szakközépiskolai végzettséget vagy alapfokú végzettség utáni szakmunkásképzői végzettséget igényelnek. Esetükben a garantált bér alkalmazása szintén kötelező. 

A 9. főcsoportba tartozó foglalkozások a szakképzettséget nem igénylő, egyszerű foglalkozások. Ezekben a munkakörökben alkalmazott munkavállalóknak nem kötelező a garantált bérminimum, elegendő a minimálbért fizetni.